Het begon allemaal met een klein vijvertje, ondiep met wat waterplantjes, een decoratieve vijver. Al snel kwamen er een paar goudvisjes in de vijver. Tot we tegen een paar nog niet zo grote koi’s aanliepen. De vijver moest groter en dieper voor te kunnen overwinteren. Helaas is er weinig beeldmateriaal van de vorige vijvers.2014 Al enige tijd is het knap vol in de vijver, koi’s en goudvissen. Een aantal zijn al bij een andere liefhebber terecht gekomen. Afscheid nemen van de rest wil niet lukken.

Dan wordt het verbouwen, meer leefruimte. De goudvissen worden gescheiden van de koi’s. Deze krijgen hierddor meer de rumte en de goudvissen een eigen plek. Dit idee kwam  ook omdat we nog al veel klinkers over hadden. Ook gratis op Marktplaats aangeboden wilde niet helpen. Na een uitzending van Rob’s tuinverbouwing kwam ik op het idee de stenen te gaan “verlijmen”tot een extra onderkomen voor de goudvissen. Moet niet gekker worden.

Ook leuk, een paal voor de vogels, een compleet gezin koolmezen maak gebruik van de heerlijk aangeboden maaltijden, regelmatig zitten er een stuk of 7 koolmezen te lunchen. Een drive inn

De plek waar het nieuwe onderkomen moet komen voor de goudvissen, daar gaan we weer. 250X100 ongeveer en 80cm diep.

Beetje wazig met de iPad genomen, vette vinger?

Eindelijk vette vinger weg

De vissen hebben weer de ruimte in hun nieuwe onderkomen

FF een gat verplaatst, de grond zal enige tijd in moeten klinken voor de bestrating gedaan kan worden.

De vissen in hun tijdelijke onderkomen, een aantal in de quarantainebak en een aantal in het badje

Ideaal zo graafmachine met chauffeur, intussen kon ik het nieuwe filter klaarmaken in de woonkamer.

Het weer zat niet altijd mee.

De sloop kan beginnen

Voor de “degelijkheid” had ik bij het stapelen van de 3 lagen bielzen gaten door en door geboord en betonijzeren staven er door geslagen, deze los krijgen na een aantal jaren was op zich al een klus.


Ook al hebben we een net over de tuin gespennen voor de reigers, een buizerd die honger heeft lukt het toch via de zijkant binnen te komen. Van dicht bij zijn ze echt aan de maat.

Na een aantal jaren aan ergenis, het niet goed helder krijgen van het water, vissterfte en toch wel groot lomp element in de tuin besloten we in 2010 de grote klus aan te gaan pakken. We wilde dit al eerder maar energie en zin moet ook aanwezig zijn. Het is niet ff een vijver verplaatsen. Het was het ene gat dichte met het andere, dit was niet met de hand te doen, het graven althans. De rest hebben we samen gedaan. Een ongekende klus. De bielzen hebben we hergebruikt, het waren er te veel om weg te brengen en zonde. Loodzwaar, eiken exemplaren. Menig ketting versleten op de bielzen met de kettingzaag. Nu is het genieten in het zonnetje in de tuin.

Het konijn leefde lekker los in de tuin, achter in de tuin had hij zijn nachthok

Niet veel later werd de vijver niet groter maar dieper, er kwam een rand van drie hoog aan bielzen hierdoor werd de vijver 115 cm diep. Toen deze klaar was, was het resultaat een vrij kollosale vijver met twee looppaden ernaast om achter in de tuin te komen. Achteraf een beetje erg kollosaal, beetje fout inschatting achteraf.

Tegen de muur moet de nieuwe locatie worden.

Toch wel even nieuwsgierig, een mens in de vijver.

Klik op foto voor filmpje

Bij het vergroten werden de randen van het pad de grens van de vijver, flink stuk groter.

De vijver Naar Veranda

Op het graven na hebben we de klus met ze 2e geklaard,ook het bielzen sjouwen.

Eindelijk rust in de   tent, hoelang?

    Laat mij komende tijd    ff met rust

Veel dieper had de vijver niet gemoeten .

Beetje onderkoeld na een poosje.