2 oktober 2023

DJI MINI 4 Pro

Geheel onverwacht de Mini 4 Pro aangeschaft. De Mini 3 Pro beviel uitstekend, maar las op internet dat er een nieuw model aan zat te komen met sensoren rondom, dus ook bij zijwaarts vliegen en weer war leuke futures erbij o.a. uitgebreidere active tracking. Daar er geen vakantietrip dit jaar er nog in zat de Mini 3 Pro op Marktplaats gezet. De Mini 3 Pro was nog steeds populair en de Mini 4 Pro was hier in Nederland nog niet aangekondigd. Een dag eerder had ik de Mini 3 Pro verkocht toen ik mail kreeg van DJI, nieuwsbrief, dat de Mini 4 Pro uit was gekomen. Op tijd dus de Mini 3 Pro verkocht. Van een proefvlucht is nog niet gekomen.

5-1-2023

De eerste vlucht met de Mini 4 Pro met waypoints welke thuis zijn gemaakt. Stond best stevige wind, maar het verliep allemaal goed.

De tweede vlucht ging ook met waypoints, een stukje Bernisse om de verandering van de bomen te filmen, herfst, winter en voorjaar. Elke keer de zelfde route. De derde vlucht was in het Mastbos bij Breda. Een mooie oefening met de ostakel detectie rondom bij de Mini 4 Pro. Dat ging allemaal goed. Alleen bij active tracking ging het fout, de drone raakte takje en storte neer. Zag ineens 2 voorpoten niet meer, afgebroken? Gelukkig waren ze ingeklapt, alleen een propeller gebroken en de ander stukje af. Terplekke nieuwe opgezet en kon weer vliegen.

Na bekijken thuis van de opnames zag ik door de zon vlekken in het beeld. Ook op het forum las ik dit probleem. Coolblue de winkel van aanschaf gebeld. De medwerker aan de lijn had hier ook over gehoord en bood aan de drone om te ruilen voor een ander of eventueel geld terug. Omruilen leek mij nu geen optie omdat ik bang was de andere het zelfde probleem zou hebben. Ik mocht ook een ander soor drone uitzoeken, maar de Mini 4 Pro bevalt uitstekend, op de vlekken na. Aangegeven geld terug. Ik wacht even tot ik meer verneem van dit probleem en of er oplossing komt. Wel jammer zo te starten met de drone, maar denkt dat het goed komt.

Na aanschaf nieuwe via Coolblue was probleem niet weg. DJI benaderd en reparatie ticket aangemaakt. In een week kreeg ik een compleet nieuwe opgestuurd. Zover ik heb kunnen testen is het probleem nagenoeg weg. Maar dit kan misschien ook te maken hebben met de zon in de winter. De lens flare, als dit in de zomer weer terug komt accepteren. Ook op TV zie je dit regelmatig voorkomen.

Het is gewoon een hele fijne drone welke ook lekker stil is.

Vorige koffer verkocht via MP en weer nieuwe aangeschaft. Met de twee antennes op de nieuwe controler past deze net niet meer. Ook een zonne/beschermingskap gekocht. Niet speciaal voor de reflexie, zit ook anti reflex plakker op het schermpje wat goed werkt, maar lekker beschermt om de schouder te hangen met de stuurknuppels erop.

Ook nog zonnekapje aangeschaft, €2,- via AliExpress. Maar zie niet echt verschillen, nog niet. Misschien in de zomer met volop zon.