Medio 1990 hadden we een Ballly Wizard in ons vorige huis staan, deze hebben we enkele jaren gehad. Eigenlijk was deze wat te groot voor in de woonkamer. De Wizard ging de verkoop in, beetje spijt achteraf.

In 1997 verhuisde we naar een grotere woning, dus meer ruimte voor een flipperkast. De Bally Wizard is geinspireerd op de film Tommy 1975, de verfilming van de rock opera uit 1969 van The WHO. Op de kopruit waren de hoofdrolspelers afgebeeld uit de film, Ann Margret en Roger Daltrey

Bally Wizard 1975

Ann Margret en Roger Daltrey sreenshot van de film Tommy Tommy

Later in 1976 kwam ook nog de flipperkast Captain Fantastic uit, ook gebaseerd op de film Tommy. Hierbij stond Elton John afgebeeld, hij speelde de ook in de film Tommy een rol als flipper koning die door Tommy (Daltrey) verslagen werd. Ook deze flipperkast heb ik een poosje gehad. Op een gegeven moment had ik drie flipperkasten in de woonkamer staan, 2 Wizard en 1 Captain Fantastic. Beetje teveel van het goede.

Na wat speurwerk had ik op een gegeven moment 2 Wizard, in niet al te beste staat. De één een slechte kast met een net speelveld en de ander helemaal slecht maar een hele en nette kopkast. Een leuk restauratie opject. Eerst geprobeerd bij te werken, maar dit was niet netjes te krijgen. Toen maar grondig aangepakt, helemaal kaal maken en opnieuw spuiten. De kast en kopkast waar de basis geel van is helemaal spuitklaar gemaakt en bij een vriend in een spuiterij gespoten. De basis was er, toen de mega klus, alles overtrekken en mallen van maken. Hieronder volgen een aantal foto’s van de klus.

Bij het uitbrengen van de Wizard zijn er flyers gemaakt, op de achterkant hoe het spel werkt en op de voorkant Ann Margret. De kast zal wellicht een prototype geweest zijn, de kleurstelling is precies andresom. Blauw is rood en andersom. Er zijn er toen zo beetje 10.000 verkocht.


                               Klik op de foto voor alle specificaties van                          de Wizard

Tijdens de klus heb ik nog een Wizard gekocht, dit exemplaar was in perfecte staat. De kast komt bij een exploitatie bedrijf uit Rotterdam. Die zette flipperkasten en gokkasten weg bij café’s en soort gelijk bedrijven. De eigenaar waar ik de Wizard van kocht heeft deze toen van het expoitatiebedrijf gekocht. Na een bepaalde periode worden de kasten vervangen voor weer nieuwere exemplaren. De Wizard is in al die jaren wel een collectors item geworden. De vorige eigenaar had hem op zolder staan, werd ql jaren niet meer gebruikt. Met mijn zoon hebben we deze kast met enige moeite van zolder gekregen via een stijle trap. De kast was helemaal compleet met de nodige papieren, maar ook de gong in de kast, die waren meestal niet meer aanwezig. Alles klopte, het registratienummer van de kast is ook hetzelfde als van de kopkast.

Omdat dit gewoon een mooi exemplaar was en origineel heb ik de “restanten kast” en de gerestaureerde kast verkocht aan een liefhebber.

Het originele exmplaar staat mooi in een hoek van de kamer, zo nu en dan wordt er nog een spelletje op gespeeld.

VOOR

NA