BARENDRECHT

1978/1979 was het net zo moeilijk om aan een huis te komen als in 2018. We waren verloofd en wilde trouwen. Huren was een drama, om in aanmerking te komen voor een woning. In Barendrecht was geen optie qua eisen die de gemeente stelde om in aanmerking te komen. In Ridderkerk dan maar ingeschreven, flats/appartementjes waren daar de enige optie.

In die tijd vertoefde ik veel na school (soms tijdens) in de plaatselijke platenzaak DiscoGraaf, eigenaar Cees van de Graaf, samen met zijn vrouw Wil runden ze deze zaak en ik hielp daar tijdens de drukke uren, had daar ook mijn stage gelopen voor school.


Klein detail, hij was ook die mijn roepnaam veranderde van Flip naar Philip, nog steeds dankbaar. :-) Hij kwam ermee dat er Premie A woningen werden gebouwd in Barendrecht, koopwoningen met toen veel subsidie. Er werd van mijn salaris enkele jaren terug uitgegaan, zat ik in dienst. Inkomen vrouw werd toen zover ik weet niet meegenomen.

Een premiewoning is een koopwoning die met financiële hulp van de overheid gekocht kan worden. Op deze manier kunnen mensen met een lager inkomen ook een eigen woning kopen. Vaak is er wel een beding aan verbonden dat men de woning bijvoorbeeld niet mag verkopen binnen vijf jaar. Doet men dit wel dan moet men de door de overheid betaalde premie (deels) terugbetalen. De totale waarde van de woning is wel aan een bovengrens gebonden, komt de stichtingswaarde daarboven, dan kan het nooit een premiewoning zijn.

Premie A-, B-, C- en D-woningen

De financieringswijze met betrekking tot objectfinanciering van woningen die tot 1988 gold, maakte onderscheid tussen vier typen premiewoningen:

Premie A-woning die overeenkwam met een sociale (inkomensafhankelijke) koopwoning;

Bij een Premie B-woning hing de hoogte van de subsidie af van de stichtingskosten;

Premie C-woningen zijn vervangen door vrije sectorwoningen met een eenmalige bijdrage en

Premie D-woningen waren koopwoningen in stadsvernieuwingsgebieden met een eenmalige subsidie.

Dit systeem is in 1988 afgeschaft en vervangen door een financieringsstelsel bestaande uit sociale huur, sociale koop, premiehuur, vrije sector met eenmalige bijdrage en ongesubsidieerde woningen.  BRON: https://nl.wikipedia.org/

Altijd Cees nog dankbaar voor. Op naar de gemeente en ingeschreven, wij waren niet de enige en belande op een lijst van reserven, 11e reserve waren wij. Hoop was wel lichtelijk opgegeven, maar 3 dagen voor de loting/voorlichtings avond kregen we te horen dat wij van de reservelijst waren en voor een woning in aanmerking zouden kunnen komen. Even ons nog laten voorlichten bij een paar banken, het zou later een AMRO hypotheek worden, Jose werkte daar toen en kreeg zomaar 0,25% korting op de rente, toen 9.45%. Mannen die daar werkte kregen meer korting, tja (??)

Op de lotings/voorlichtingsavond hadden we op nummer 11 ingeschreven en het werd onze woning Fl. 108.500,--

1992 12 jaar later, gesetteld en mijn eerste Audi

Sinds 1990 was ik werkzaam als verzekeringsadviseur in de buitendienst bij AMEV (tegenwoordig ASR) Ik had daar rayon Rotterdam-Zuid en was een beetje daar op uitgekeken. Rayon wisselen was normaal niet een optie maar in 1995 kwam een vacature op Voorne en Putten, meer mogelijkheden, maar wel verplichting om te verhuizen naar dit rayon. Dit heb ik anderhalfjaar uit kunnen stellen, maar het heen en weer rijden werd ook vervelend. Hellevoetsluit en Spijkenisse vonden we geen optie en wilde eigenlijk als onze vorige woning, nieuwbouw.

Dit werd uiteindelijk Zuidland. De bouw ging niet vlot, was kleinschalig en de oplevering was uiteindelijk juni 1998.

Zuidland

Gemeente Nissewaard

Inwoners ca. 5200

Zuidland, in streekdialect Sland, is een dorp op het eiland Voorne-Putten, in de gemeente Nissewaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Zuidland telde per 1 juli 2011 5240 inwoners; het aantal woningen bedroeg op dat moment 2237. De gehele gemeente Bernisse had in 2011 ongeveer 12.420 inwoners.

Geschiedenis

In documenten wordt voor het eerst aan het einde van 13e eeuw gesproken over de 'Heerlickheit Westenrijck', waar nu in Zuidland de straatnaam Westenrijk nog naar verwijst. In die papieren wordt toestemming gevraagd voor het bouwen van boerderijen en het pachten van land. Vanwege de gunstige ligging aan rivier Bernisse wordt daar in 1368 't Schippershuus gebouwd en waar nu het Hoofd is werd een vertakking gemaakt naar de haven van Zuidland, nu de vijver in het midden van de Ring. Medio 14e eeuw kreeg Zuytlant tolrechten en stapelmarktrechten en pikte zo in de Gouden Eeuw een graantje mee van het succes van de steden Geervliet en Brielle. Desondanks is Zuytlant nooit een belangrijke plaats geworden en heeft ook nooit stadsrechten ontvangen.

Opmerkelijk is het feit dat Zuidland tot 1945 groter was dan Spijkenisse. Nadat de gemeente Spijkenisse in de jaren 1950 werd aangewezen als groeikern, werd dat in hoog tempo ongedaan gemaakt.

Zuidland was tot 1980 een zelfstandige gemeente, maar is door besluit van het toenmalige kabinet samengevoegd met de gemeentes Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn, Simonshaven, Biert (al zijn deze twee laatste nooit echt een eigen gemeente geweest) en Heenvliet tot de gemeente Bernisse.

Tot en met 31 december 2014 was Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Nissewaard.

1998 2014

Tijdens de bouw is er bij het storten van de muren op de 3e etage beton gemorst, resultaat een berg cement tussen de spouwmuur tussen buren en ons. Dit zou kontakt geluiden aanzienlijk vergroten. Bij de buren is er toen tijdens de bouw een stuk muur open gehakt om zo het inmiddels droge beton weg te hakken. Het aandringen bij de bouwer ging niet echt vlotjes, later na oplevering zijn er Db metingen gedaan en deze waren volgens de norm.

Enige tijd voor de oplevering kwamen we een complete showroom keuken tegen in Capelle a/d IJssel. De week erop wilde we de keuken kopen, boordje op de ingang vermelde de de zaak gesloten was. Na info bleek de winkel failliet. Via speurwerk kwam ik er achter dat de winkel was overgenomen. Voor dat deze open ging kon ik de nieuwe eigenaar benaderen en de keuken kopen. Heeft wel poosje bij schoonouders opgeslagen gestaan.

ZUIDLAND